- en del af Odsherred Kommune
Naturpædagogik

Skovinstitutionens naturpædagogiske linje

Den røde tråd i vores pædagogiske arbejde er Naturen. Vi er inspireret af bl.a. hjerneforsker Kjeld Fredens, der har forsket i hvordan og hvorfor børn lærer bedre i naturen. Han har i vores øjne en interessant og spændende vinkel på læring. Ved at kombinere vores oplevelser, handlinger og forståelse opnår vi en læring, som styrker kreativiteten. Kreativiten har vi fra en anden inspirationskilde: Lene Tanggaard, forsker fra Aalborg universitet, som fortæller os, at vi som pædagoger ikke hele tiden skal opfinde noget nyt, men ”lægge vægt på at følge op på børnenes trang til at lege og undersøge.

Det handler om at gribe det, børnene kommer med også selvom man måske i første omgang kan synes, at det er banalt”. Hun siger endvidere: ”Pædagogerne skal have tid til at møde børnene, der hvor de er, og ikke have alt for mange projekter i gang med alt muligt. Skal pædagogerne fremme børns kreativitet, skal de hele tiden være i øjenhøjde med børnene. De skal vide, hvor børnene er, og hvad de er interesseret i, og sætte ind på de rette tidspunkter”.

Fra egne erfaringer ved vi, at både børn og vi selv har langt større overskud og energi, når vi er i naturen. Vi kan mærke glæden ved at bruge vores sanser i højere grad, og vi kan se, at børnene trives, er undersøgende og nysgerrige. Det er udgangspunktet, når vi bruger vores pædagogiske læreplan. Og sagt med andre ord i digtet:

Jeg er noget!
Lykke er at gå og vade
- op til knæerne i blade.

Gå på bare sorte fødder
- og så nye gulerødder.

Glæde er at se hvordan at
- solens gnister rammer vandet.

Se! De hede luftlag dirrer
- der hvor havens guldsmed svirrer.

Sneen daler ned i totter
- er der noget der er flotter´?

Åhr - min tykke snemand vælter
- det´ fordi hans mave smelter.

Jord der lugter, sol i gården
- fuglesang - nu starter våren.

Giv dit barn natur som gave
- førend det har lært at stave.

Lyse sjove barndomsminder
- er en skat der aldrig svinder.

Fik du gode barndomsstunder
- går du aldrig rigtigt under.

Barnet, som er glad og kåd
- siger som voksen: Jeg er noget!

Fra "Snyd fanden for en taber" af Ole Hyltoft